Recept na pralinky z ganáže se slaným karamelem
Připravte si skvostné karamelové pralinky jednoduše doma, uvidíte, jak je to snadné!
Potřebujete:
- 100 ml smetany na šlehání s obsahem tuku nejlépe 35%
- 120 g cukru krupice
- 40 g vody
- 8 g mořské soli
- 320 g mléčné čokolády ve formě dropsů
- Na potahování: hořká nebo bílá čokoláda
- Na zdobení: mandle, kokos, cukrářské zdobení apod.
Postup:
Do hrnce dejte vařit cukr, vodu a sůl, a vařte pozvolna na nejnižším stupni. Směs nemíchejte vařečkou, trpělivě čekejte až se začne vařit. Po fázi bublinek od největších po nejmenší se začne barvit do zlatova a tvořit se karamel. V té chvíli hned hrnec sundejte z ohně, nechte bublinky "dobublat" a přidejte smetanu. Zamíchejte a vraťte zpátky na zdroj tepla. Míchejte dál na mírném ohni, dokud nevznikne jednotná hmota, a nechte projít varem. Poté hrnec složte ze sporáku a nechte směs chvilku stranou, až se úplně "uklidní" a trochu zchladne. Až poté jí nalijte na čokoládové dropsy, které jste částečně roztavili pomocí fénu. Míchejte pouze tak dlouho, dokud se čokoláda nespojí s karamelem.
Hustou směs vylijte do formy, například do menšího plechu vyloženého potravinářskou fólií. Ganáž nechte vychladnou na přibližně 35 °C a vložte do lednice. Nechte dobře vychladit, minimálně 24 hodin.
K závěrečnému zdobení vyklopte z formy, sundejte folii a nakrájejte pralinky velikosti asi 3x3 cm. Poté je můžete potáhnout rozpuštěnou čokoládou a nazdobit cukrářským zdobením, mandlemi, kokosem nebo jenom pocákat kontrastní čokoládou. Žádné meze se vám v této fázi výroby nekladou.